Mondeo mk5 - разход на гориво

Започната от lemon80, 25 Септември 2017 16:38:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

lemon80

Споделям разхода в градски условия, тъй като далеч се различава от написания на хартия:

Нормално каране, летни условия, 15км в посока:
8.9 - без климатик
9.5 - с клима

Ако настъпвам вдига с 1,5 литра
2.0 TDCI 180кс, AT

Вкл/Изкл на Старт/Стоп - няма промяна

Ето и заводските данни: 5.3 / 4.2 / 4.6 l/100km

Автомобила вече е на 5К километри, сменях и горивата, резултата е все същия.  Не че е болка за умиране, просто ми е чудно как се постигат този заводски разход ?!?


niki-25

Според мен горивото е от най-важния фактор и има голямо значение, второто зависи и по кое време на деня се кара и на какво разстояние се кара.

exclusiveremix

Първо е правилното гориво,другото е качествената разработка на мотора докъм 2-3-5 к км.Аз лично се улях малко и разработвах до 5к км.Следствие на това,на няколко правя правя разход под каталожния.
Отделно...миналата седмица карах мондео 5 хибрид.Баааа,с 3ма човека и климатик на извънградско на равно ми гореше 8 моментно с 80км/час.КО прайм...
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Pyrhel

Пробвал ли си го на извънградско при спокойно каране?
Какъв е автоматика, че преди време във форума стана въпрос и не беше много сигурно дали е Powershift (DCT) или хидротрансформатор?

За себе си съм забелязал, че без значение от колата, градския е невъзможно да го докарам като каталожния, извънградския с достатъчно спокойствие - да.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

Не знам кокко нерви трябва да имаш, но на Мк3, 115 к.с например с 5 скорости по каталог е по-икономична от същата, но с 6 скорости ???
Също така на моята под 5,5-5,7 с мнооого спокойно каране и без багаж не съм докарвал, а заводско трябва да е 4,7 ???
Отдавам го и на тежкия ми крак, но не съм чувал някой да го и наближава (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

hotblooded

Каталожен разход в градски условия можеш да постигнеш (в София) неделя сутрин, лятото, карайки по основните булеварди без климатик.   Иначе това си е разхода и при Мк3, и при Мк4, явно и при Мк5

hotblooded

На Мк3 каталожния разход съм го постигал,  но само за пробата, нямам нерви....   Не забравяйте че извънградското по каталога се отнася за 90 км/ч максимална скорост

BillyBADBoy

Не е в теб проблема. Форд се издъниха с това мондео. Не може кола 2015 г. среден клас да тежи 1800 кг., като нито е 4X4 , нито е с някакъв голям двигател. Power Shift-a  им също е далеч от модерните трансмисии с два съединителя и вместо да пестят гориво спрямо ръчните, както е при VAG (DSG), кутията вдига разхода с повече от половин литър.

5,3/100 градско е абсолютно нереалистичен разход, както и комбинирания.

Mondeo 2015 180 TDCI

hotblooded

То и на VAG DSG то не отговаря на каталожните данни,  близо година търкалях служебна кола с 2.0TDi +DSG...  Преди това абсолютно същата но със ръчка

Mondeicho

Не мога и да си представя с 90 км/ч на магистралата. Тогава за какво е сложена 6 скорост, при тези км няма шанс да се използва освен по спускане??? (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.


Alexi

използва се ,това не е мк3 :) мотора е съвсем различен и си върви с 1400-1500 оборота

V.Buzev

На моето мк3 съ постигал веднъж разход 5,1 по борд по дестинация Плевен -> Велико Търново - > Гурково -> Приморско, като съм пътувал по русенския път и през Полски тръмбеж, Хаинбоаз, Сливен, малко магистрално до Бургас и от там е ясно. Малко километри по черноморието и след това обратно към Плевен по почти същия маршрут. Пътувах абсолютно спокойно, като по магистрала не съм вдигал повече от 130. Реалния разход беше около 5,5/100 тъй като с 50 л. гориво минах малко над 900 км. Да каже 70% от времето през което съм пътувал е било на климатик на 22 градуса (ако има значение :) ).
Пътуването ми беше сравнително спокойно с минимален брой изпреварвания заради спецификата на пътниците  :))

Mondeicho

Цитат на: Alexi в 27 Септември 2017 07:58:55
използва се ,това не е мк3 :) мотора е съвсем различен и си върви с 1400-1500 оборота
Това за разхода се отнася за всички автомобили, цикъла е еднакъв. Споделих, че на Мк3 няма как да караш с толкова  км в час на тази скорост. За по-нов автомобил е равно на едно безкрайно пътуване... (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

V.Buzev

То за по новите е за реализация на икономия в градски условия!

Vesel

Това с разхода по книга е голяма измама. Рекламен трик, който се прилага последните 10-15 години. С по-старите ми коли си заковавах разхода по каталог , че и надолу при по-внимателно каране. Сега с много зор докарвам минимум половин литър над каталожния и то извънградско, а ако отпусна крака направо не ми се смята. А пък градското, там е много относително, първо в кой град, второ - по кое време на деня и т.н. , но като цяло цифрите се писани абсолютно наизуст.
И аз първоначално се впечатлявах от високия разход, ама вече свикнах, по-точно претръпнах  :D

didon80

Намирисва ми на Дизелгейт...
Той реалния градски разход е двоен на каталожния.
При мк3 нещата са по близо до действителността.

Septerra

Каталожният разход в Европа се дава по един цикъл NEDC, който включва само лабораторни измервания и то при изключени допълнителни агрегати като климатик (мисля, че сме го коментирали по темите някъде). Получават се някакви нереални стойности, като това е стандарт за всички производители - не е Форд нещо по-крив от останалите. От 1 септември тази година влезе в сила нов и по-реалистичен цикъл за измерване, предстои да чуваме нови и по-реални данни.

А специално по темата, не знам кой как кара, но на Мк5 2.0 дизел 150 к.с. ръчка съм му правил 7.5/100 градско, а на хибридният (пускал съм подробна тема във форума) без много проблеми (ако знаеш как се кара хибрид като цяло) се постига почти каталожния разход. 180 к.с. дизел автомат извънградско с натискане до ламарината нон-стоп съм му правил 6.7-6.8 - говоря магистрална скорост от 180 км/ч и след това постоянно "на заварка".

МК5-цата е доста тежка, но двигателите са доста ефективни. Последният Passat с 2.0 дизел 150 к.с. ръчка ми е горил тоно 1:1 с еквивалентно Мондео.

BillyBADBoy

7.5/100 ръчка е 8.5/100 автомат. Не е много далече от разхода, обявен в началото на темата при това за версията 180 к.с.

Жоро Петков

Привет от мен. От около месец съм собственик на Мондео 2.0 TDCI Titanium Mk.5 автоматик, 150 к.с.
Колата е на 2 години с пробег 60 000км.
Гумите (според мен играят доста голяма роля) Continental Effigrip 235/50 R17.
Сипвам обикновен дизел и добавям добавка Bardhal BDC. До момента разхода е:
градско 7/100 лятото с климатик.
извънградско - магистрала 140км/ч, обикновен път 110км/ч 5.8/100.