Изгоряла крушка в таблото на мк3

Започната от moni74, 06 Юни 2013 09:04:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

moni74

Снощи ми изгоря лявата крушка на скоростомера. Какви са, лесно ли се сменят и има ли вариант да се сложат диодни крушки? Въобще има ли смисъл?

----------------------------

Alexi

ако имаш врътка за интензитета на подсветката няма да стане с диодни .. подмяната им май е тегава мен не ми свети дисплейчето дясното но си карам така вече няколко месеца ,чакам да изгори още някоя

tropper

На мойто табло в рамките на два месеца изгоряха 3 крушки една по една. Скоро ще го раглобявам да сменям и мисля да слагам диоди. Ще проверя случая с регулирането на интензитета и ще пиша. Ако не бързаш, до седмица-две ще дам резултати, че в момента съм на тема "алтернатор"  :))
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Dmitarcho

След малко ще кача снимки как се сваля таблото :) Като сменях крушка, снимах .. ама съм забравил да ги кача :D
Един съвет от мен ... сменяйте всички крушки - че аз смених само едната и сега в единя край свети по силно :D
Ръца Пръца

ihovahi

Монка, сваляй смело таблото и сменяй крушката... не е нито сложно, нито трудно начинание. Виж аз за диодни крушки не се бях сетил да пробвам...
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Dmitarcho

Първо се маха кората под волана ... на пластмасата под таблото има 2 болчета ... и щипки - дърпат се към шофьора. САмото табло е на 2 болта в двата долни края, от горе е на нещо като щипки. Буксата отзад е със закопчалка - не се дърпа. Успехи.

Цитат на: tropper в 27 Юни 2013 09:47:42
Момчета, важно дпълнение към процедурата за достъп до таблото!

Има още два винта, които са доста горе-долу на нивото на видимите 2 винта, но с 7-8 см по-навътре и не се виждат. За достъп до тях трябва да се освободи горната кора на волана и да се бърка с дълга отвертка.
Преди няколко седмици на срещата в София така се смяхме, защото моята рамка под таблото не искаше и не искаше да излиза..... Всички казват - първия път излизала по-трудно :D - много ясно че ще е по-трудно, ако това означава да счупиш пластмасата, където се държат тия два винта  (rofl)

Въпросния "скрит" винт, от другата страна има още един ;)     
Ръца Пръца

moni74

Такова е, с интензитет. Значи остава варианта да се сменят всички крушки с нови, въпреки че понякога новите са боклуци :)

mitakinen

Мони ти без това караш бързо - под 100км./ч. не ти е необходимо да се вижда :)
Жалка работа - никой от УС-то не пое отговорност - няма мъже, само мижитурки

moni74

Лошото е, че Цени вижда като карам със 180-200!

GOSPODIN

Малко късно се включвам, но няма никакъв проблем с потенциометъра(колелцето) за интензитет и диодните лампички. Аз съм съм с такива и даже съм си направил мигачите в синьо. Таблото се сваля лесно и изобщо не е необходимо да се сваля кората под волана. Лампичките купих от магазин в студентски град и бяха по лев-лев и нещо. Проблема е, че трябва предварително да се измери, къде е + и - за да се поставят правилно лампичките, че иначе не светят.

tropper

Момчета, важно дпълнение към процедурата за достъп до таблото!

Има още два винта, които са доста горе-долу на нивото на видимите 2 винта, но с 7-8 см по-навътре и не се виждат. За достъп до тях трябва да се освободи горната кора на волана и да се бърка с дълга отвертка.
Преди няколко седмици на срещата в София така се смяхме, защото моята рамка под таблото не искаше и не искаше да излиза..... Всички казват - първия път излизала по-трудно :D - много ясно че ще е по-трудно, ако това означава да счупиш пластмасата, където се държат тия два винта  (rofl)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

momo76

И да допълня още малко - крушките са 3W, а не 5W. Не е добре да се слагат 5W, много греят и светят силно. На всичкото отгоре са 14V, а не 12V.

moni74

А какви точно се водят крушките като модел - за диодните става въпрос.

GOSPODIN

Крушките са различни. 4 са по -големи за километража и оборотомера, а останалите  (около 6 или 8 ) са за мигачи, фарове и т.н. са по-малки. Видовете са следните : големите са цокъл T10 - 3W, а малките цокъл Т5 - 1.2W Диодите разбира се са по-малко ватове.
Ето ги и на снимка , как изглеждат:

и страничката на магазина:
ТУК

ihovahi

Айде някой, ако смени крушките на таблото да качи снимки, че да помисля и аз за цвят... то идеята е да не ти пречи светлината докато караш...

Dmitarcho

Снимки с Диодни крушки ли искаш ?
Ръца Пръца

ihovahi

Ам ко думам аз :) давай ги не ми се чуди  :D :D :D

Dmitarcho

A ..не съм слагал диоди аз по таблото :) Просто питах ;) Един колега на Опел си слага диодни крушки по таблото ... разочарован е като цяло - светет насочено, о не осветяват хубаво таблото :( оставали тъмни петна по километража и обортомера .
Ръца Пръца

GOSPODIN

Трябва да се разделят нещата. Индикациите са с малки насочени крушки и диодите са чудесно приложение без проблем. За по-големите , които осветяват километраж и оборотомер е по-сложно, но съвременните SMD диоди са с 120 градуса разпръскване на светлината и с някой фин разсейвател стават и за по-общо меко осветление. В крайна сметка всеки сам решава дали да замени  крушки с диоди. Аз съм си сменил и осветлението в купето с диодни крушки и съм доволен от силната и бяла светлина.

ihovahi

GOSPODIN искаме доказателство със снимков материал :)

Shopov1926

Мислех,  че ще е по сложно..  Само 1 час ми отне

didon80

При мен не свети индикацията за дълги фарове,явно крушката е изгоряла.

К.Методиев

Цитат на: didon80 в 10 Декември 2016 15:16:08
При мен не свети индикацията за дълги фарове,явно крушката е изгоряла.

Провери си предпазителя за ляв дълъг и дали въобще свети, че мисля това табло нямаше крушки.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

hotblooded

Напротив,  само крушки по 1W са.  Не слагай 3 или 5 ватови крушки, ще хем ще ти вадят очите, хем и ще започне да се бели боята

didon80

Днес ми е изгоряла още една лампа на таблото, тази за температурата на двигателя и явно ще трябва да свалям таблото. Последно някой да обобщи колко са всички лампи, какви ватове, размери, модели и т.н. Явно е най -добре да сменя всички с нови, че може след една седмица друга да изгори. Няма смисъл да свалям таблото постоянно.

didon80

Днес се реших да сваля таблото и да сменя изгорелите лампички. Демонтажа на декоративните кори беше лесен, но след като развих и видичките на таблото доста се изпотих да го дърпам докато излезе. Направих две снимки след като го измъкнах. Лампичките са общо 10, 4 големи по 3 вата и 6 малки по 1.2 вата. Понеже са някакви стотинки купих и смених всички за по-сигурно.