Mondeo Mk3 tdci/tddi - смяна на ремъка на хидравликата

Започната от Alexi, 11 Октомври 2011 18:27:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

Наскоро отделих време да си сменя ремъка на хидравликата ,тъй като беше напукан.. след демонтажа се оказа доста напукан дават го да се сменя на 150к - пробег ,към който аз вече се доближавам .. ще опиша накратко смяната тъй като не е сложна за всеки който иска да си го смени сам ( за 2.0 tdci/tddi и 2.2 tdci ) :
- необходим инструмент - малка гидория с дълго рамо и камъни 8 и 10 ,раздвижно каренце за улеснение ;
- демонтира се пласмасовия капак на шайбата на ремъка ;
- оптегача има отвор четиристенен на който пасва идеално рамо от малка гидория - чрез този отвор оптегача се напъва за да охлаби ремъка и ремъка се изважда от шайбата на хидравликата ;
- през ремъка минава една планка която държи тръбата на ЕГР-а - тя се държи на 3 болта ,демонтира се ;
- тръбата на ЕГР-а се развива от към клапана за да охлаби малко надясно тъй като пречи на ремъка да излезе ;
- демонтира се ремъка - най лесно става като се изхлузи надолу ;
- монтира се новия ремък и всичко се сглобява по обратния ред ;
Ролката на оптегача се оказа в добро състояние ,явно ресурса и е предвиден за 2 ремъка .
(beer)

Alexi

днес след запитване от колега ,се наканих да сложа илюстрация както и парт номерата по Форд :

1 - 1116900
2 - 1132644
3 - 1353946

GOSPODIN

Благодаря на колегата за отговора. (beer)
И за да стане по-ясна разликата (визуално на картинката е никакава) между ремъка на двигател TDCi 2.0 130hp, 2002 и след фейса от 2004 поставям и аз скрийншот от Микрокат. Разликата е в номера на ремъка(finis номера).

GOSPODIN

Ремъка смених сам за около 40мин. Не е трудно и е чудесно описано от колегата Alexi (thup)

Alexi

да ъпна тази темичка ,че получавам запитвания по скайп :)

mirohristov

Малко уточнение във Finis номерата дадени от Alexi и GOSPODIN.
Номера който е дал Alexi се отнася за 2.2 TDCI и е с дължина на ремъка 711 мм.
За 115 к.с., 130 к.с. преди фейса, 130 к.с. междинния фейс е другият номер даден от GOSPODIN и е с дължина 735 мм.
Как стои въпроса за след фейса може да допълни някой колега който е сменял.
Успех със смените !  (ford)
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

Alexi

някои мотори нямат оптегач на тоя ремък до колкото знам ..

Pyrhel

Алекси, как си наврял късия ремък... При мен оригиналният ремък беше 735мм, а според Микрокат - 711. Купих си ремък от 2.0 тдци...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

аз казах на Миро как :)  отидох в един магазин и си купих един със същата дължина но на Гейтс ,а колко беше тя не си спомням точно ..

Pyrhel

Някой виждал ли е изобщо 2.0/2.2 TDCi без този обтегач? Имам чувството, че 711мм е за модела без обтегач...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.