TC/ESP Retrofit в Mondeo Mk3

Започната от Pyrhel, 30 Септември 2011 12:18:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Бях го забравил това. Днес един от talkford ми писа и се подсетих, че може би един ден ще го направя.

Така, какво ни трябва (на пръв поглед):
- ABS помпа, с TC/ESP
- Сензор колко е навъртян волана
- YAW сензор - за измерване на ъгловата скорост около вертикалната ос
- Бутон за включване/изключване на ESP/TC
- Препрограмиране на ECU-то.

Датчика на волана - ясен, yaw-а - и той, бутона - пределно ясен. Странно ми е само за ABS помпата. Дизеловите мондеота с TC до колкото съм чел не прекъсват въртенето, идващо от двигателя, а играят със спирачките. Разгледах микрокат-а, там има 2 варианта за ABS помпа - за коли оборудвани с ESP/TC и за такива без - чист ABS. По цени се различават доста много, но се чудя по вътрешност какво толкова различно имат. Данните колко се въртят колелата се четат от сензорите за ABS-а, а според мен останалото е работа на ECU-то. И се чудя - тракшъна не е ли само допълнителен софтуерен модул, какво толкова има различно в ABS помпата!? ???

В резултат на чуденето и на помощ от колегите се стигна до информацията, че при ABS + ESP помпите има 4 + 2 клапана при мондео 1. Ето какво пише в хайнеса по темата, пак за мондео 1:
ЦитатThe traction control system (TCS) is fitted as an option to some models, and uses the basic ABS system, with an additional pump and valves fitted to the hydraulic actuator (see illustration). If wheelspin is detected at a speed below 30 mph, one of the valves opens, to allow the pump to pressurise the relevant brake, until the spinning wheel slows to a rotational speed corresponding to the speed of the vehicle. This has the effect of transferring torque to the wheel with most traction. At the same time, the throttle plate is closed slightly, to reduce the torque from the engine. At speeds above 30 mph, the TCS operates by throttle plate adjustment only.

Както казах - един хубав ден може и да го започна (stir)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

BIGFORDFAN

искааааааааааам ESP(демек почвай го) ;D

Pyrhel edit: и алкантарата пазя, сега и нови гуми ще му (ти) взема (rofl)

Pyrhel

Такаа... Намерих си донор! :) Инсталация, сензори, кабели - всичко. Само дето са в снопа с главната инсталация и ще трябва да се разплитат жици, вероятно да свалям таблото и т.н.

Чудя се обаче дали ми трябват само тия неща от горния списък. Цялата мисловна дейност кое колело трябва да се блокира само от електрониката на АБС-помпата ли се извършва?! Няма ли някъде още някой модул, който да събира данните от сензорите, да ги обработи и да ги прати към абс-помпата?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

momo76

Доколкото видях от схемите цялата работа я прави модула на АБС - другото за външни сензори, един за положението на волана, за страничните ускорения и на колелетата. Виж дали не ти е прекарана инсталацията.