Борбата с лошата миризма от климатика

Започната от Bobi, 29 Септември 2011 00:12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

До миналата седмица се борих с гадната миризма от климатика и май най-накрая я победих. Преди това пробвах всякакви препарати- евтини и скъпи, ефект имаше, но не за дълго . Та искам да споделя как реших проблема за няколко лева!

Оръжието ми в борбата с миризмата се нарича химичен разтвор Лизол. Искам да ви препудпредя, че въпросният разтвор е отровен, ако се изпозлва в големи количества.

Първото нещо,което направих е да си купя разтвор Лизол и го разредих с вода в пропорция 1:100. Направих си разтвор от около 400 мл и го сложих в един пулверизатор.
След това отворих всички врати и прозорци на колата. Запалих колата и пуснах климатика и перката на радиатора на MAX. 
Насочваме струята да духа колкото се може по-ниско и превантивно покриваме стъклата с някаква хавлия (това, заради минималния шанс от изцапване, защото все пак пръскаме течност  ;))
Излязох от колата и започнах да пръскам през въздуховодите. Стремях се да не икономисвам от препарата и пръсках смело и щедро  :D
След като напръсках доволно, загасих двигателя и изчаках около 15 минути, за да оставя препарата да си свърши работата.
След 15 минути запалих колата, като в това време клиамтика и перката си рабтоят на макс и пуснах рециркулацията на въздух в купето, т.е. спираме достъпа на въздух от улицата в системата, но прозорците ги оставих отворени.Пръсках смело в отворите под пасажерскат седалка и където видя "отвор"  :)).
Вече от около месец няма и помен от гадната миризма  (happy)

Pyrhel

Чудя се за малко по-оптимален вариант... Първото е да се пръска право в отворите под седалките, от които "смуче" въздух при режим на рециркулация. Другото - когато се пръска през отворите, от които духа - да се пръска на изгасена перка, няма смисъл да духа докато се пръска? И третото - смрадта идва от питата, а не от въздуховодите, така че по някакъв начин не е ли по-добре да се пръска с маркуче при махнат поленов филтър колкото се може по-навътре?

Това само като идеи, винаги съм си мислел да си купя една пяна за климатик и да напълня тръбата след филтъра, ама всеки път като видя 25 лева и му тегля майната :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bobi

Може би си прав за перката.Трябва да се пробва и с изключена перка.

Vas

Купувате си пяна за климатика. Махате филтъра на купето/климатика, пускате климатика на макс и задължително БЕЗ да пускате перката.
Правите тази процедура 2-3 пъти през 1 седмица и забравяте, що е гадост!
Поне аз така се спасих  ;) В понеделник ще направя снимки на пяната, че я оставих на работата последния път

Pyrhel

Как се пуска климатика без перката? ???

Vas

T.e ще пуснете само климатика, без перката за циркулацията на въздуха в купето

Pyrhel

Т.е. да не затваряме клапите за циркулация. Перката винаги работи :P

Bobi

Само ние тримата ли сме имали такива проблеми ? ??? При мен пак почна да понамирисва и мисля да действам по-радикално - да пръскам директно в изпарителя...

Vasilev

И при мен имаше, но беше по-скоро от кофти захващане на капака на филтъра (под чистачките). Като го наместих хубаво и нямаше откъде да се морки филтъра и миризмата изчезна.

mrmef

Да споделя и аз опит с няколко коли - при всичките едно и също трябва си профилактика всяка пролет. Ползвам една пяна с маркуч в комплекта около 11лв. в Бриколаж и работи безотказно, но за пълен успех си трябва да се свали филтъра на климатика и вътре направо към питата. Самия флакон лесно ще го намерите във въпросния магазин на щанда за авто препарати.

Някой да сподели как се сваля филтъра за климатика на Фокус 2?

@ Pyrhel - интересна идея - при вътрешна циркулация не знаех, че взима въздух от отворите под седалките, това може да улесни процедурата + пръскане в отворите по таблото с удължителя.

dimkaraganchev

За да не се вмирисва климатикът, просто го спирайте 2-3 мин., преди да слезете от колата и оставете вентилаторът в купето да духа на максимална степен. Това важи в пълна сила и за домашните климатици, когато се използват за охлаждане. И на двете ми коли за 6 години експлоатация никога не съм имал проблеми с климатиците и никога не съм им правил такива профилактики. Е вярно, че е малко неудобно, особено при по-малки и чести преходи, но за мен по-голямото неудобство е да допусна да ми се вмирише климатикът.

Backstage

Днес натъпках духалките по таблото с пяна....мирише ми на новичко  :P
ще видим колко ще изкара

mrmef

Ето и малко снимки на чудесната пяна на Motip (Холандия)

Според упътването трябва да се нанесе на питата на кондензатора и до колкото разбирам останалото се пръска към въздушния смукател.

Тук идва въпроса ми къде се намира смукателя?

Bobi

Не са ли тези под шофьорската и пасажерската седалка?

mrmef

Цитат на: Bobi в 11 Август 2012 15:38:39
Не са ли тези под шофьорската и пасажерската седалка?
Трябва да има външни, някъде под чистачките ли не знам... Тези вътре са при затворен кръг а препоръчват да не пускаш нищо за 30 минути докато пяната се втечни и излезе през изходящата тръба на кондензатора.

Може и аз да се заблуждавам и просто да трябва цялото да се пръсне след филтъра  ::)

evro2000

къде се намира поленовия филтър

bay_huy

Цитат на: evro2000 в 26 Юли 2013 16:45:24
къде се намира поленовия филтър

На каква кола. Модел година нещо

evro2000

whaaazp

Намира се под кората, минаваща под чистачките, в дясната част.