Ретрофит на ксенонови фарове

Започната от Pyrhel, 05 Ноември 2012 19:58:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Процедурата е доста елементарна, ако има кой да ви я каже... Или ако намерите подсказки в английските форуми :D

Ксеноните имат няколко допълнителни пина в буксата на фара в сравнение с халогенните фарове. При ксенона има един допълнителен минус, който бърка цялата работа и това е пин №8.

Как да разберете кой е пин №8: Или от страната на кабелите на купето, или трябва да свалите буксата, да махнете бялата придържаща пластмаса и да погледнете номерацията.

Пин № 8 трябва да го вържете към купето - маса. Решихме, че не искаме да преправяме фаровете и го вързах към минуса на халогенната крушка на дългите. (finger) По този начин никакви допълнителни кабели не излизат навън, а ако един ден се правят автоматичните регулирания и се ползват нови букси - само ще махнем моста за минуса.

Вече ксеноновата крушка свети, има още един проблем. Ксеноновите фарове вървят с автоматично регулиране по височина, а халогенните - не. Лошо, ами сега?

Трябва да разглобите фаровете и да вземете регулиращите височината ел. мотори от халогенните фарове и да подмените с тях оригиналните за адаптивната височина. От тук следват няколко проблема:

Първият, е валиден само ако фаровете ви са би-ксенонови. В този случай поставянето на левия (шофьорския) физически е много трудно поради движещата се ламарина за промяна на лъча на късите. Трябва да откачите рефлектора и с доста напън да успеете да закрепите мотора. Имайте предвид, че на халогенния фар моторите се "заключват" в гнездо, докато тези от ксеноновия са с винтове.

Вторият проблем е, че ябълките на регулиращите мотори на халогенните фарове са с 2-3мм по-малки в диаметър от тези на ксеноновите. Защо да е проблем? Когато ябълките са по-малки от гнездата, целия рефлектор хлопа и мърда. За жалост не могат да се използват гнездата от халогенните на ксеноновите - имат различно захващане. Днес измислих, че най-добрият вариант за увеличаване на диаметъра на ябълката и запазване на сферичната й форма е с термо-шлаух (pnga) Един слой, нагрява се, оставих го да изстине добре, още един върху него и станаха с необходимата дебелина (dwo)

Третият проблем е пак жичкаджийски. Моторът на халогенния фар има 3 кабела, моторът на ксеноновия 4. Буксите са разчлични. Свързването към главната букса е различно:

Ръчно регулиране, цифрите са номера на пина от главната бука, цветовете са кабелите към буксата към мотора:
2 - червен
7 - кафяв
9 - черен

Автоматично регулиране, вляво са номерата към буксата на мотора, вдясно са номерата на главната букса:
1 - 7
2 - 9
3 - 5
4 - 10
5 - празна

Та, взимате буксата за мотора, барабар с кабелите от халогенния и я връзвате към ксеноновата букса все едно ще управлява халогенен фар. В този случай ксеноновите фарове няма да имат автоматично вертикално позициониране, а ще се регулират от управлението до ключа за фаровете.

Та-дааа! (hrn)

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

fordsiesta

Сигурно заради късния час, но нищо не схванах :)
За смяна са ми късите на фокуса /H7/, които се регулират вертикално от таблото и хоризонтално /при завой/ автоматично /не знам дали това е така наречено адаптивни?/. Утре ще ги сменям с ксенон, сам, по-скоро за кеф отколкото за парите.
За пин номер 8 стана ми ясно - единствено не разбрах как ще разбера, кой е минусът на дългите?
Моля те обясни по-простичко втория проблем, че се обърках. Качи снимки ако ти се намират и кажи още веднъж дали трябва нещо да се преправя или да се сменя.

Bobi

Написаното горе се отнася за фарове с лупи и ксенон за вграждане, където баластът е на самият фар. Твоята лупа е за халогенна крушка. Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че лупите са различни. Нищо не трябва да режеш при теб. Трябва обикновен xenon kit и някой, който да ти ги върже.

fordsiesta

gsto

Съжалявам, че питам в тази тема, но ... искам да си купя само лупи, които да вградя във фара на фокуса.
Нещо такова примерно: http://www.bktuning.bg/product.php?ProductID=3149

Как мислиш, дали всичко ще стане plug&play или трябва да се преправя като при теб?  И другия въпрос е, дали си заслужава да слагам от тези, който се продават по сайтовете - дали вършат някаква работа или са пълни ментета?

Мисълта ми е на първо време да ги сложа с халогенна крушка и по-натам да си сложа ксенон.

Pyrhel

Няма какво да се преправя по фара, нали само лупа ще сложиш, горе преправях фара, защото от халогенен мина на оригинален ксенон.
Има няколко човека във форума, които имат афтърмаркет лупи и резултатът е МНОГО добър. Дали си заслужава... Тука вече е субективно, аз поне 125 лева аз не бих дал, при положение, че за под 300 лева ще се вземат оригинални би-ксенонови фарове :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bobi

Подкрепям мнението на Анатолий. При условие, че пътят с преправянето е утъпкан и оригинални фарове изпадат за около 300 лв, аз лично не бих дал толкова пари за лупи.

gsto

Цитат на: Pyrhel в 30 Юли 2013 14:29:55
Няма какво да се преправя по фара, нали само лупа ще сложиш, горе преправях фара, защото от халогенен мина на оригинален ксенон.
Има няколко човека във форума, които имат афтърмаркет лупи и резултатът е МНОГО добър. Дали си заслужава... Тука вече е субективно, аз поне 125 лева аз не бих дал, при положение, че за под 300 лева ще се вземат оригинални би-ксенонови фарове :)

Цитат на: Bobi в 30 Юли 2013 15:06:57
Подкрепям мнението на Анатолий. При условие, че пътят с преправянето е утъпкан и оригинални фарове изпадат за около 300 лв, аз лично не бих дал толкова пари за лупи.

Мерси момчета!
Ще се разровя да видя дали ще изпаднат оригинални фарове, пък ще продам после моите, то верно ще излезе същото като пари. ^-^