Зимни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 17 Септември 2011 02:04:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

К.Методиев

Карал съм с такива но 2ка бяха и нямам оплаквания, предполагам и тези са добре.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.


opex

#391
Много се колебая между 3 марки/модел гуми и не мога да реша. HLEP!
Като 3. ми бяха предишните предни гуми 2 зими подред със стар дот 2007ма и бях много доволен, скоро ги продадох и гумат още си стоеше свежа и мека без грам напукване или нещо подобно. Не ги намирам обаче в tyrereviews, което е доста странно. Фулдата е почти №1 като характеристики, гиславеда също е много добра изглежда, но пък не съм останал с впечатление да е широко ползвана марка с отзиви.
1. Fulda Kristall Montero 3 дот 2010 7мм


2. Gislaved Euro frost 5 dot 2012 7mm


3. Pirelli Chrono Winter не знам дот
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

petermitkov

#392
Стой далеч от Гиславед-а - точно от EuroFrost имам много лоши впечатления - За мене това е евтина гума на голям концерн, която е произведена в Румъния.
За другите 2 марки нямам лични впечатления.

sapienti sat

Alexi

при минимална разлика в цената спрямо премиум марките аз бих загледал нещо на мишелин или гудиър ..

ако загледаме профила ,ще видим една съществена разлика спрямо средния клас гуми към които са и горните 3 - има много повече ламелки за лед ,отделно самия каучук е по качествен на по високия клас гуми и изкарват поне 1 сезон повече

opex

За Мишелин съм съгласен за каучука да, но за Гудиър и Ултрагриповете в частност впечатлението ми е, че траят 2 сезона и след това гумата се скапва и кой карал карал. Според мен лично за хора, които не карат много не е особено рентабилно.
Другото което е, иначе и двете са много добри гуми, но и двете са с мек каучук, перфектни са за по-дълбок сняг и типично алпийски пътища и време, и според мен лично или поне за моята употреба не е добре да ги търкалям по асфалт. Вече човек ако върти предимно повече примерно по Чепеларе, Боровец и други статистически по-заснежени и студени места да.

Както и да е де вече съм с 4 като нови Кристал Монтеро 3 :) Отидох само да ги видя, ама като ги видях те чудни, с малък пробег, супер много грайфер, меки тамън идеални. Пък и да видя как са спрямо горните Пирели, които между другото наистина бяха страхотни като съм карал и в снях и мокро много хапят асфалта.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

К.Методиев


- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

AlexanderBozhinov

А някой да ми каже отзиви за Syron . Един познат ми ги предлага на мн добра цена

escobar

http://www.tyrereviews.co.uk - добър сайт с отзиви за различните гуми по размер, седон и разни други критерии. Има секция с препратки към актуалните тестове за гуми.

Днес боднах едни Nordman WR 195/65/15 стъпват на 96 лева на гума. Произведени са във Финландия от небезизвестните Nokian. Интересното е, че последните Nokian-и, които ми попаднаха бяха руски, а тези уж са low-cost марка, а са произведени във Финландия.

Тук можете да видите шарката - http://www.nordmantyres.com/tyres/winter-tyres/m=NORDMANWR


Pyrhel

Някой има ли впечатления от вече старите Gislaved Nord Frost 3? Без шиповете, разбира се. Изпадна добра оферта и се чудя, че размерът ми е доста келев - 215/55/16.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

petermitkov

В никакъв случай - много много калпава гума се оказаха.
Питай и Асен за тях.
sapienti sat


Pyrhel

Хаха, мерси. Снощи побърза да ги оплюе :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

supertorr

Цитат на: petermitkov в 26 Ноември 2014 09:09:53
В никакъв случай - много много калпава гума се оказаха.
Питай и Асен за тях.
То тези гуми на nnnnnnnnnnn години какво искате.  Модел на 9+ години
Карал съм и с норд фрост 3,  и Евро фрост 3, сега и с Евро фрост 5 и съм си доволен, като за бюджетна марка гуми.

Анатолий сигурен ли си, че са Норд точно отдавна ги няма на пазара

escobar

След първия сняг, който създаде масова истерия и изчезна след 3 дни напълно, към момента джиткам на Фиестата още с летни гуми и няма никакъв проблем. Ще изчакам до последно, защото ако е като миналата зима не ми се занимава да ги сменям.

Marlboro

Аз мислех че говорим, за 5ци, а то 3ки... Те бяха и по-зле...  :))
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Mondeicho

Аз си карах Корсата с Норд фрост 3 четири сезона и мога да кажа само хубави думи- меки, копаеха много, спираха на мокро, размер 165/70/13.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

n100ev

Здравейте колеги, малко или много зимата започна да наближава и понеже на мен ми престои първа смяна на гумите реших да се допитам и до вас. В момента колата (Mondeo Mk3) е със стандартните за Ghia 215/50/17 с летни, с които смятам живот и здраве да изкарам и следващия сезон като ги завъртя. Въпросът ми обаче е какви зимни да търся нямам предвид марка и модел на зимните гуми, а какъм размер. Като цяло се чудя дали да не сменя и на 16ки като си намеря направо други джанти (не намерих много като търсих из нета) примерно мисля че 205/55/16 ще бъде добре или зимни 215/50/17 да сложа на сегашните джанти, понеже може и да не успя да се снабдя с 4бр други джанти 16ки. Или пък направо другото лято да минавам на 18ки, чудя се доста като цяло затова да попитам и тука да дадете мнение как ги карате вашите някакви отзиви кое е по-добре, по-зле  :)

Alexi

стандартния ти размер е 205/50/17 и това е максималната ширина за 6.5J джанта каквито са оригиналните 17ки .. за зимата бих слязъл на 16 на твое място - гумите са значително по евтини ,освен това има и тенекиени джанти 16 които се намират лесно

Septerra

 И аз бих ти препоръчал да минеш на 16-ки за зимата - аз съм така, летни 17-ки, зимни 16-ки. Евтини зимни гуми и прилична возия, струва си.

n100ev

Мда 205/50/17 са аз съм се объркал. Ами значи ще се ориентирам към 205/55/16 смятах с някакъв кълкулатор разликата е 4-5мм, което си ме устройва, понеже не ми се иска да става по ниска колата  ^-^

Mondeicho

Аз лятото съм с 215/55/17, а зимата с 205/60/16 Continental TS 830 и съм доволен от поведението им, не са и много шумни в сравнение с летните.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.


jo_jo

аз съм доволен от летните nokian zline 235/45/17 (малко са шумни) и сега тествам новите зимни Goodyear UltraGrip Performance Gen 1 215/55/16, по-меко возят, което е нормално при един инч повече гума.

Mondeicho

#411
Зимните гуми са направени от по мек каучук и определено возията е по комфортна, дупките се взимат по безболезнено...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

доницети

#412
Случайно попаднах на една статия в АДАК за карането през лятото със зимни гуми- https://www.adac.de/infotestrat/reifen/winterreifen/default.aspx?ComponentId=32880&SourcePageId=47698.
Доколкото разбрах от Гугъл преводача, зимните гуми спират много добре (незначителни разлики от летните) на мокро, но на сухо имат чувствително по-дълъг спирачен път. Той се скъсява значително, ако грайфера е по-малък (3-4 мм.), който обаче носи рискове при каране на мокро. Всесезонните гуми макар и с по-лошо държане зимата, са по-добър избор през лятото.

Тези изводи са въз основа на тест как се отразява дълбочината на грайфера (чисто нови, 7.5 мм и 4 мм.) върху държането на гумите при различни условия:
Спиране на сняг при 30 км/ч: няма разлика между нови и 7,5 мм., а при износените разликата е с 3,5 м. Сцепление при сняг: интересно е, че 7,5 мм. осигуряват само 60% от сцеплението на новата гума, а 4 мм.- малко под 50%.
Спиране на мокро: тук няма голяма разлика, а само ще спомена нещо което видях и по Нешънъл Джеографик- гумата с малко износен протектор спира по-добре от новата. Аквапланинг: определено 4мм. се държат много по-лошо.
Спиране на сухо: както вече бе казано, износената гума е дъ бест  :D

От това следва, че който не се дразни от по-високия шум на зимните гуми, може като изкара няколко зими и/или като станат на 4-5 мм. да ги метне за лятото, като кара малко по-внимателно в мокро време (както направих и аз предното лято- с две летни и две зимни гуми). Мисля си обаче, че при грайфер под 4мм., лятото няма да има голяма разлика дали гумата е лятна или зимна- ще се представят еднакво зле.
В допълнение: гумата след 6-та година не трябва да се ползва заради рязкото снижаване на параметрите и, в следствие на остаряването на каучуковата смес. А закупуването на две зимни гуми, може да ви се отплати с предотвратяването на ремонта на една броня.

hotblooded

Тъй като наближава Димитровден смятам че е време да открием дискусията за зимните гуми за този сезон.  Аз ще трябва да сменям размера и търся 4 гуми 225/55 /17,  гледам че свестните предложения (среден клас)  се въртят около 200лв парчето,   за сега дилемата ми е:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/kumho/wp71-22555-101v-p-195741.html (притеснява ме Е-то за мокро спиране,  зимата доста по често се кара на мокро, от колкото на сняг)
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/avon/snow-22555-101v-p-193456.html - за тези галоши чета добри отзиви в английски форуми и сайтове
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/firestone/winterhawk-22555-101v-p-170453.html - добро представяне по тестове
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/hankook/w320-22555r17-p-173924.html - също добро представяне по тестове и мои лични добри впечатления от марката (но от летни гуми),  като в примекс тези са по 206 лв парчето
В същото време ми предлагат и Nexen
http://diana-ltd.com/tire?5431  за 130 лв парчето,  но мненията за тях са силно поляризирани (на двете крайности)
Та колеги - помагайте в мисленето :) 

Иван Вълков

За мен Нексена цена/качество е много добра гума. Аз взех две предни но winsnow а не winsport. Още нямам преки впечатления от този модел но предишното мондео бях обул със серията evrowin и съм нямал проблеми.


П.п. Бащата в момента кара evrowin-a на Пасата и въпреки че ще им е 4-ти сезон все още са меки.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk


Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

nikoloviavor

И аз трябва да купувам нови зимни гуми скоро. Сега съм с летни 205/55/17, но усилено разсъждавам дали да не взема джанти 16-ки. Ще дам малко повече пари като цяло, но ще реша проблема. Само ме притеснява, че спирачната ми система можело да не пасне. Или поне така твърдеше убедено човека от "Примекс". "Форд Фокус" 2009 г., 2.0 бензин

baibradar

За Nokian D4 също има добри отзиви. Карал съм с предишния модел D3 и по добри зимни гуми от тях не съм имал.

sinnerman

Цитат на: nikoloviavor в 18 Октомври 2016 09:18:25
И аз трябва да купувам нови зимни гуми скоро. Сега съм с летни 205/55/17, но усилено разсъждавам дали да не взема джанти 16-ки. Ще дам малко повече пари като цяло, но ще реша проблема. Само ме притеснява, че спирачната ми система можело да не пасне. Или поне така твърдеше убедено човека от "Примекс". "Форд Фокус" 2009 г., 2.0 бензин
16-ките стават за твоя фокус. Гумите са с размер 205/55/16. Джантата е -  7J/ ET 50/5x108, централен отвор 63.3

nixel

Цитат на: baibradar в 18 Октомври 2016 09:22:27
За Nokian D4 също има добри отзиви. Карал съм с предишния модел D3 и по добри зимни гуми от тях не съм имал.
Мда D4 са перфектни. Аз поне съм страшно доволен от тях. Не че съм спец, но за сравнение Michelin-а ме разочарова.

Bivola

Взех 4 броя Sava Eskimo +  175/65R14. Засега не мога да кажа нищо повече...чакаме сняг, киша и т.н.