Проверка на съединителя

Започната от Bobi, 17 Октомври 2011 18:01:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Преди малко се прибирам и гледам комшията ми пред блока тръгва и гаси колата си няколко пъти ( Бора 1.9 тди). Минавайки покрай него, го попитах дали има някакъв проблем, а той ми каза, че тества съединителя, при което го зяпнах ей така : ???.Виждайки въпросителният ми поглед, ми каза, че така се проверявал дали съединителя е заминал, а по-точно - при дръпната ръчна спирачка, вкарвал на 4-та или 5-та предавка и леко отпускал съединителя. Ако колата гаснела, всичко било наред. Казах си наум " WTF?!?" и исках да ви попитам дали вие сте чували за подобно нещо ?


Pyrhel

То че така се тества - така е, ама не и на 5та... (rofl) Ако и на 5та не гасне положението е в стадий "леле майко" :))
Иначе това е най-бързият тест, особено по автокъщите, където всичко е "перфектно" и "качваш се и караш". Предавките се карат във възходящ ред, за да се види доколко е износен. То на 5та и без ръчна ще се гътне :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bobi

Имаш предвид, че изреждаш всички предавки и се молиш колата да изгасне ли ?

Vasilev

Точно така. Моята на 4-та не гаснеше  :D

Pyrhel

Почваш от първа и 2ра - ако загасне - биваш. Пробата става с леко подадена газ, да кажем 1200-1500 оборота и закрепваш крака си и не го мърдаш. Включваш на скорост и леко отпускаш съединителя. Оборотите ще тръгнат да падат, ако усетиш приплъзване - тръгнал, ако успееш да пуснеш докрай и не си я угасил - заминал, ама тогава ще го усетиш и при тръгването де, както и при по-висока скорост.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

няма смисъл да го тестваш при условие ,че колата е "напълно обслужена перфектна уникат 1 собстеник 1919 г набор ,реални км качваш се и караш "  (omg)

petermitkov

 Аз преди седмица ползвах Пърхел  ;D за проверка съединител/турбина. Диагностичното устройство показа че всичко е наред.
sapienti sat

Alexi

предполагам за ресурса на маховика си е носел торбата с орехите  :))

petermitkov

Там хвърляхме боб. Божа работа е колко км ще изкара може и на 60к км да си замине  може и 200к км да стигне. Добре че има ИБей.
sapienti sat

ForeverFord

Стойш на едно място и изреждаш всички скорости   ??? ??? за първи път го чувам
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)


hotblooded

 Може и да опираш в предните гуми в бурдюр, ако не ти държи ръчната. Само че с астролета имах комично изпълнение - остави ме с муцуна в кръстовище - вкарвам първа пускам съединителя/подавам газ - нанаиси... в първия момент помислих че педала не се е върнал докрай... да ама не... скочих, избутах я, правя теста с първа втора - леко тресе но не гасне. Засилих я на ръка, качих я на тротоара, обадих се на баща ми да я прибере с негов авер. Направо му казах я задърпа в един сервиз където работех на времето и да го сменят. Отидох на другия ден, съдинителя сменен, показаха ми стария - бе има още хляб в него... майстора вика - май притискателния диск ти е омекнал - предишния път са сменили само феродов... друго обяснение няма. Обяснението дойде след месец - баща ми се оплака че на няколко пъти все едно му изключвала от скорост, но като я пробвах не ми направи номера. След няколко дена вече го остави на 20 метра от тях - докато сменя от първа на втора... Качих се, запалих изреждам скоростите на ръчна - не гасне леки вибрации и километража отчита (къде съм блял преди това - или наистина е било съединител тогава)
Вдигам на крик, постилам велпапе, и какво да видя - лявата полуоска изплюта от шлиците... Майтап бе Уили :)

ice-hot

колеги здравейте . някои от вас знае ли как се закупуваот и-бей точният артикул без да се окаже че ставало въпрос за другия модел " :-[ работата е следната искам да сизакупя демпферен маховик  от и-бей за мондео 2.0 тдци 115 к.с. обаче били няколко вида . някой от вас знае ли как точно сепроцедира за да не се обърка нещо ?  :)  а ислучаино някои да знае и към колко парички ще да е този маховик? благодаря  предварително

Alexi

отправяш запитване към продавача като му пращаш номера на рамата .. избирай само такива продавачи с висок рейтинг и без много негативни коментари .. отделно договаряш шипинга до БГ ,върти се около 25 паунда .. някои не шипват до БГ ..за твоя мотор  има изгодни комплекти състоящи се от маховик съединител притискател и лагер помпата за около 300 паунда всичко .. има и вариант да смениш маховика с обикновен ,излиза малко по евтино

moni74

Сега тествах Мондеото по описания начин. Гасне на 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та и 5-та скорост. 6-та така и не я пробвах, че ме извикаха по спешност :) Това значи, че моят съединител е ОК, нали така?


----------------------------

Bobi

Ей, фукльо такъв!  (rofl)

Ще черпиш за добрия съединител.

moni74

Нямаш проблеми :) Веднъж да има полза от връщан километраж - явно е на 230к пробег /колкото го изкара преди време колегата с джаджата Zaro/ и е със сменен съединител.
Ако беше на 133к реални /колкото показва сега/ щеше аз да сменям съединителя :)
Разликата беше точно 98к.


----------------------------

Dmitarcho

А как се проверява демферния маховик ? Имам едно пречукване при палене и гасене..но не е всеки път. При шофиране нямам шумове или буксуване на съединителя. В началото чувах чукането от към мотора, после ми се стори,че идва от зад някъде. Ще хидя на канал тея дни да огледам, торкрезистора ми е за смяна...миже и от него да чука като се тресе мотора, заварях ауспуха преди крайното гърне....може и там нещо да са омазали, за това ще ходя на канал. Но има ли някакъв тест и за демфера ?
Ръца Пръца

EMM Service

Когато маховика замине се чува такова гадно тракане по време на работа на двигателя и тресене , а при гасене от големия луфт все едно забиваш пирон талъв е звука!
EMM Service
Ремонт на спирачна и горивна система
Диагностика
Смяна на консумативи
Резервни части
0886316097

Dmitarcho

Може да се каже,че е такъв звука. 3-4 пъти изчатква/изчуква. Но това е само при палене/гасене и не всеки път. При работа на мотора нямам никакви шумове
Ръца Пръца

EMM Service

 ;D има време звука  да стане и по временаработа на мотора.
На Голф 4 трябва на правя тази операция, мотота даже вече тресе!
EMM Service
Ремонт на спирачна и горивна система
Диагностика
Смяна на консумативи
Резервни части
0886316097