Пълномощно за управление на автомобил в чужбина

Започната от Bobi, 29 Ноември 2011 22:29:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

При пътуване в чужбина в повечето случаи пълномощно за управление на автомобила не ви искат. Ако две от имената ви съответстват с това на собственика на автомобила, това за повечето граничари е достатъчно. Това всъщност интересува само българската страна. Но все пак редът е такъв, винаги може да попаднеш на някой вкиснат. Така че е добре да носите такова и то да е в оригинал. Възможно е обаче да ви поискат подобно и на друга граница, поради това приложенията образец е на два езика – български и английски, за всеки случай. Никъде няма изискване за пълномощното да е нотариално заверено, но за по-голяма сигурност е добре да се завери.

Пълномощно за управление на автомобил в чужбина

П Ъ Л Н О М О Щ Н О | P O W E R O F A T T O R N E Y


Подписаният, български гражданин, ЕГН, с лична карта, издадена на от МВР-, и валидна до . живущ в гр., ул. ,,
I, the undersigned, Bulgarian citizen, PIN, holder of ID Card №, issued on, by MVR-, Date of Expiry:, with address:.
в качеството си на собственик на лек автомобил , с рег. №, рама №
in my capacity of owner of passenger car , registration No., chassis №
У П Ъ Л Н О М О Щ А В А М:A U T H O R I Z E:
със следните права:with the following rights:
Да управлявa и ползва на територията на Република България и извън нея гореописания автомобил.To drive and use on the territory of Republic of Bulgaria and abroad the aforesaid car.
Да ме представлява пред органите на МВР, КАТ и застрахователи, както и пред други държавни, общински и/или областни органи и институции в Република България и извън нея, във връзка с отношения, произтичащи от собствеността, ползването и застраховката на гореописания автомобил на територията на страната и извън нея.To present me in front of the Ministry of Internal Affairs, Traffic Police and Insurance companies and in front of other state, municipal and/or district agencies and institutions in Republic of Bulgaria and abroad in connection with the ownership, operating/using and insurance usage of the abovementioned automobile on the territory of the Republic of Bulgaria and abroad.
Настоящото пълномощно се състави и подписа едновременно на български и английски език.The present Power of Attorney has been executed and signed both in the Bulgarian and in the English language.
Упълномощител/ Grantor:



tropper

Едно допълнение - преди време проучвах как стои въпроса с Турция, и според информацията, която бях намерил трябва:
1) нотариално заверено пълномощно
2) превод на турски език
3) легализация в МВнР
4) заверка от турския консул (или посланник)
(hammer)

На скоро ходих за 2-ри път до Македония и там македонския митничар за малко да ми се заяде, въпреки че колата е на името на баща ми и по две имена съвпадат.

Митничар: "Чия е колата?"
Аз  - "На баща ми."
Митничар - "А той разрешил ли е?"
Аз: "Да, имам пълномощно. Да го покажа ли?"
Митничар: "'Айде, 'айде, нема нужда, бегай..."

Писнало ми е от тая "снизходителност" на органите, особено когато ти си прав, ама к'во да се прави...

В Македония ( и доколкото знам и Сърбия ) можем да влизаме само с лични карти. Ако обаче възнамерявате да преспивате на хотел, е желателно да си носите и задграничен паспорт. Като се настаните ви прибират паспорта и по него ви регистрират. Не съм сигурен до колко наистина имат право да го прибират, но не се разправях много много. След "checkout" от хотела / квартирата или каквото там, трябва да си вземете "Потврда" - това е талон-отрязък от картата с която ви регистрират пред полицията в съответната община (по мАкедонски - општина  ??? ) за това че сте спали в този хотел, а не сте "клошарствали". На мен този не ми ги искаха, но един приятел са го карали да се връща за да си вземе "потврда"-та.
Ако сте по работа и ще извършвате някакви услуги с договор между вас (като частно лице) и македонска фирма - пак трябва паспорт.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Backstage

Никой НЯМА право да ти взима паспорта брат!!!Аз имах подобни проблеми в южна корея с един работодател...трябвал му паспорта ми за някакви документи от емигрантските...викам ок взимаш и връщаш...да ама не...няма паспорт 2 седмици...викам му давай паспорта брато или си тръгвам и не ме интересуваш...Билета ми беше двупосочен (1400$ които беше платил той) Върна ми го след около 40 мин  (happy)

Alexander

За Турция, трябва пълномощно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО превод! Нотариалната заверка трябва само на българския вариант, ама може да се мине и метър, аз 12 пъти минах без да ми е заверено от нотариус  :D Но без превод няма да те пуснат!
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded